Dansk bjergbestigning i Himalaya - hvem har besteget Mount Everest ? - Hvor mange Island Peak bestigninger har der været - antal danskere på toppen af Mera Peak osv.

Det er alle spørgsmål, som vi ofte har hørt. Mountains er en database for danske ekspeditioner i Himalaya og på Seven Summits, som gerne skulle belyse de danske bestigninger i Himalaya.

Den danske historie i Himalaya og tilhørende områder, er ganske utrolig. Faktisk går det helt tilbage til årene 1896-97 og 1898-99, hvor den danske geograf, premierløjtnant Ole Olufsen førte to ekspeditioner til Pamir i Turkestan. Formålet var blandt andet at indsamle viden om botaniske og meteorologiske forhold, samt studere forskellige filologiske fænomener.

Første egentlige bestigningsforsøg var tilbage i 1951, hvor Klavs Becker-Larsen forsøgte sig på Everest og første egentlige bestigning stod Jesper Trier for tilbage i 1962. Gennem snart 70 år har der været flere danske ekspeditioner i Himalaya, Pamir og Karakorum.
Nogle store og spektakulære ekspeditioner, andre mindre vigtige bestigninger, men alle har sin ret.

Efter disse mange år, er det på tide, i den grad oplysningerne har været tilgængelige, at belyse og give en kort beskrivelse af forløbene på hver enkelt ekspedition. Dette er som sagt formålet med mountains.dk

Dog er der efterhånden så mange småekspeditioner og kommercielt arrangerede ekspeditioner, at det kan være meget svært at følge med i bestigningerne af bjerge som Mera Peak, Island Peak, Stok Kangri - og ja snart Mt. Everest samt ikke mindst Kilimanjaro osv. Men vi forsøger at holde rede de historiske tal, antal bestigninger, antal bjergekspeditioner, navne og så videre.

Optegnelserne er med korte beskrivelser af hver ekspedition. Oplysningerne har ofte været svært tilgængelige og er dermed mangelfulde. Lige så med navneregisteret, der ind i mellem er mangelfuld. Listen over danske Himalaya ekspeditioner og Seven Summits bestigninger er altså stadig ukomplet

Tjek derfor dit eget navn og dine egne ekspeditioner og kom gerne med eventuelle korrektioner og rettelser til os - du kan få tilsendt login, så du selv kan rette og opdatere og vedhæfte billeder.


Velkommen til Mountains.dk

Med venlig hilsen
Lars Gundersen
mountains@mountains.dk