Lars Gundersen så i starten af 1990'erne et ganske nørdet, dog fantastisk spændende værk af navnkundige Elisabeth Hawley om 1960'ernes ekspeditioner i Himalaya. Og i internationale klatreblade i 1990'erne, var der ligeledes fortegnelser over de mest spektakulære Himalaya-ekspeditioner.

Deraf kom inspirationen til at sammensætte en oversigt over alle danske ekspeditioner i Himalaya, som hidtil ingen havde det fjerneste overblik over.

Efter grundig reserach i magasiner, blade og aviser samt et utal af personlige kilder, resulterede det i et lille hæfte i 1993.

Allerede i 1997 blev mountains.dk første gang lagt på nettet, i en meget enkel oversigt.

Dette er tredje version af Mountains.dk med håb om, at mange vil lægge deres ekspeditionsdetaljer ind til fremtidig inspiration til andre klatrere og bjergbestigere - og jeg håber at  2021 platformen byder på et lidt mere opdateret udtryk, udover at der er mange flere billeder på siden.

Blandt kilderne er et hav af danske bjergbestigere og interessenter fra Nepal, som velvilligt har givet mig oplysninger gennem mere end 30 år, men også  Elisabeth Hawleys database samt Eberhard Jurgalski og Alan Arnette.

Jeg skal fra start beklage for evt. fejl og mangler i beskrivelserne af de mange ekspeditioner - og prøver ihærdigt at skele fup fra fakta osv.

Jeg står godt nok bag Mountains.dk, men der har været mange stærke, velvillige og gode kræfter inde over på teknik og web gennem tiden. Det startede med Henrik Mynderup, der opsatte den første udgave i databaseform. Siden har Tom Westermann, Christian Bjerre og Makia Jørgensen hjulpet - og hermed en stor tak til dem alle.


God fornøjelse.

Med venlig hilsen
Mountains.dkLars Gundersen er desuden stifter og indehaver af rejsebureaet Kipling Travel, Kipling Inc i Nepal og har Nepal rejseinfo-siden www.visitnepal.dk og Kipling India Travels i Indien (www.kiplingindiatravels.com). Lars har været turistambassadør for Nepal, se www.nepaltouristboard.dk og været formand for Dansk-Nepalesisk Selskab 2012-2019.