Fakta om Manaslu

Navn : Manaslu
Land : Nepal
Sværhedsgrad : 10
Højde : 8163 meters
Antal personer på bjerget : 7
Primær sæson :
Antal personer nået toppen : 0

Førstebestigere:
Toshi Imanishi og Gyalzen Norbu Sherpa, 1956


Beskrivelse:
Manaslu er en af Himalayas smukkeste ottetusindere og ligger ret isoleret i det centrale Nepal, mellem Ganesh Himal i øst og Annapurna i vest. Manaslu, hvis navn på sanskrit betyder noget i retning af "sjælen", er med sine 8.156 m verdens 8. højeste bjerg. Det blev besteget første gang via nordøstgraten, der stadig er normalvejen.

Toppen/ikke toppen:
Manaslu er et af de "tricky" bjerge, da der er 3-4 fortoppe, inden hovedtoppen - og spørgsmålet er hvornår man har besteget et bjerg. I den oprindelige verden - der hvor bjergbestigningen er renest, er det alene højeste top, der gælder. Men på Manaslu er der meget få, der når hovedtoppen - og dem der gør, er historisk og statistisk set, stort set alle fortaget om foråret, grundet snesituationen. I efteråret 2021 har der været første bevislige efterårsbestigninger af Manaslu (hovedtoppen) i ti år og det kommer til at stille alle ellers godkendte bestigninger i et nyt lys:

Billi Bierling der står for Himalayan Database blev interviewet til onlinekhabar: ”Vi kan ikke ændre historien, men hvad vi kan gøre, er at skrive en note om alle tidligere godkendte bestigninger og sige, at de blev betragtet som bestigninger frem til 2021. Men takket være Mingma G og ny teknologi, har vi nu fået bevis på toppen og vejen til hovedtoppen og vil sandsynligvis kun godkende hovedtoppen i fremtiden.
Og tilføjer
Bierling indrømmer, at ruten til hovedtoppen kan være både svær og risikabel, grundet den svært eksponerede og ofte snevægtede skarpe grat, og at det tidligere ikke "var kendt". Det var bl.a. derfor, Elizabeth Hawley, grundlæggeren af Himalayan Database, godkendte fortoppen tidligere.

Dansk Manaslu bestigning ?
Der har været fire danskere "på toppen" af Manaslu. Det er uklart med en af de danske bestigninger og "hvilken top", de tre andre er fortoppen. Derfor er det lidt uklart om Manaslu overhovedet har en dansk bestigning af hovedtoppen - og det kræver meget gode  forhold for at kunne nås, og endnu bedre topbilleder, for at kunne ses.

De fire som har toppet Manaslus fortop, har dog alle stået for en ekstraordinær flot ekspedition, hvilket selvfølgelig udløser et tillykke.

Bestigninger af Manaslu

Person År Top Info
Rasmus Kiilerich Kragh 2016-10-10 N Se mere..
Holger Edward Wardlow Sindbaek 2014-09-25 N Se mere..
Søren Kruse Ledet 2014-05-01 N Se mere..
Ole Mose Nielsen 2012-10-03 N Se mere..
Søren Gudmann 2009-09-28 N Se mere..
Asmus Nørreslet 2006-11-25 N Se mere..
Michael Strynø 1999-02-23 N Se mere..