Fakta om Tharpu Chuli (Tent Peak)

Navn : Tharpu Chuli (Tent Peak)
Land : Nepal
Sværhedsgrad :
Højde : 5558 meters
Antal personer på bjerget : 4
Primær sæson :
Antal personer nået toppen : 3

Førstebestigere:
Haruo Higuchi m.fl., 1964.

Beskrivelse:

Tharpu Chuli (Tent PEak) fik i 1956 det beskrivende navn Tent Peak af Jimmy Roberts, da han rekognoscerede til den britiske Machhapuchhare-ekspedition året efter.

Og som et telt står Tharpu lige midt i Annapurna Sanctuary. Bjergets relativt beskedne højde, de mange mulige ruter på det samt de mange omgivende bjerge gør det til et velegnet klatremål. Førstebestigerne, fra Kyoto Universitet, gik via Sydøstkammen. Fra Annapurna Base Camp krydser man til nordsiden af South Annapurna Glacier,

hvor en evt. basislejr kan placeres. En første højdelejr kan placeres direkte under Vestvæggen i ca. 5.000 m. Derfra søger man syd om bjerget til en mindre bræ, der leder frem til en stor snerende eller couloir. Denne følges op til Sydøstkammen, først på østsiden, siden på vestsiden af renden. Kammen følges i en klassisk bestigning. Eneste forhindring undervejs er et klippeparti, der kan omgås mod syd.

Standardruten idag følges Nordvestkammen. Fra den fremskudte højdelejr i 5.000 m krydser man bræerne til foden af Nordvestkammen. Væggen op til kammen er "fluted", dvs. den består af en række render og rygge, der danner et orgelpibe-mønster. På sit laveste sted er kammen ca. 120 m høj. Mod syd, hvor den rejser sig til 180 m, er den til gengæld mindre stejl. Man følger en af renderne op. Første del holder ca. 45E, derefter stigende til 55E. Kammen følges til toppen. Først er den bred og letgået. Men midtvejs smalner den til, bliver knivskarp og relativt stejl. Over dette punkt flader kammen atter ud. Parafrase Thorbjørn Ydegaard

Vejen fra Annapurna base camp til Tharphu Chuli er de seneste år blevet sværere og i nogle sæsoner er det næsten umuligt at nå til base camp.

Bestigninger af Tharpu Chuli (Tent Peak)

Person År Top Info
CC SS (ønsker at være anonym) 2013-11-14 N Se mere..
Marie Schleisner 2013-11-14 Y Se mere..
Ivan Braun 2012-04-04 Y Se mere..
Morten Sønderskov Nielsen 2012-04-04 Y Se mere..