Log ind

Søg

Sponsor:
Kipling Travel

Michael Andersen's profil

Person informationer

Profil Billede af Michael Andersen
  • Navn: Michael Andersen
  • Alder: 2019
Bjerg Sorter efter bjerg Højde Sorter efter højde Årstal Sorter efter Årstal Top Sorter efter top succes Info
Mera Peak Central (normaltoppen)6461 m.2002succesSe mere...
Detaljeret dato: 2002-10-29
Arrangør: Jysk

Leder: ?
Deltagere: 6, deriblandt Michael Andersen.


Se beretning fra http://www.berejst.dk/115116/Merapeak.htm

29. oktober 2002 kl. 08.30 stod jeg på toppen af Mera Central Peak, Nepal, i 6.451 meters højde - med en knaldrende hovedpine. Efter 17 dages trekking, startende fra Jiri, havde jeg nået målet for min tur til Nepal.

Gruppen bestod af i alt seks fyre, tre kollegaer fra Jysk Rejsebureau og tre kunder. Fem ud af seks nåede toppen - den sidste fik for svære symptomer på højdesyge i High Camp i 5.800 meters højde og måtte desværre gå ned.

Det var en fantastisk lykkefølelse og glæde at stå på toppen. Vejret havde de sidste 14 dage været klart og stabilt, og fra toppen var der en flot panorama-udsigt med hele fem "ottetusindere"; Kanchenjunga og Makalu i øst, Everest og Lohtse stik nord og Cho Oyu mod vest. Jeg var dybt taknemmelig og glad for at været nået så langt. Fra High Camp til toppen havde jeg kæmpet med hovedpine, kvalme og forfrysninger i fødder og fingre. Jeg besvimede kort i 6.000 meters højde, da mine forfrosne fingre krævede øget blodtilførsel.

Højdesygesymptomer som hovedpine og kvalme er forholdsvis almindelige i over 4-5.000 meters højde, men man kan minimere dem ved ikke stige for hurtigt i højderne, holde akklimatiserings-/hviledage og drikke masser af vand. Det holdt vi os til, og derfor var vores succesrate også høj. Mera Peak er ikke teknisk svær at bestige, og de maksimale hældninger er kun cirka 40 grader, men luften er meget tynd. På toppen er der kun omkring 45% af den ilt, som findes ved havoverfladen. Så stor udholdenhed og god fysik er også vigtige elementer i et topforsøg. Vi havde startet vores trek i Jiri, og turen mellem Jiri og Lukla havde finpudset vores form, da stykket her imellem består af en masse op- og nedstigninger på 1.000-1.500 højdemeter - ofte på samme dag.

De sidste tre dage op til toppen foregik over den store Mera Gletsjer, som fra toppen løber stik nord. Ved at følge højderyggen på gletsjeren vandrede vi ad en smal tiltrampet sti uden om en del gletsjerspalter for til sidst at nå den centrale top på 6.451 meter. På vej op havde vi højdelejr i Mera La i 5.300 meters højde og High Camp i 5.800 meters højde.

Der er ingen decideret teknisk klatring involveret i bestigningen af Mera Peak. Det eneste udstyr, der behøves, er steigeisen, isøkse, reb, sele og karabiner. De sidste tre ting brugte vi til at holde os samlet på de stejle passager og for undgå at glide ned i de dybe gletsjerspalter. Og så var det også vigtigt, at vi havde en god klatresherpa og guide med, som sørgede for, at vi kom trygt til toppen og ikke mindst hele vejen ned igen.

Efter bestigningen af Mera Peak har jeg højderekorden i De Berejstes Klub, men jeg deler gerne rekorden med andre. Mera Peak er den højeste trekking Peak i Nepal og er samtidig en af de nemmeste 6.000 meter bjerge at bestige. Derfor er den også blevet meget populær at bestige. Så bare kom af sted!