Log ind

Søg

Sponsor:
Kipling Travel

Per Lyhne's profil

Person informationer

Profil Billede af Per Lyhne
  • Navn: Per Lyhne
  • Alder: 2019
Bjerg Sorter efter bjerg Højde Sorter efter højde Årstal Sorter efter Årstal Top Sorter efter top succes Info
Makalu8463 m.1997Se mere...

Dansk Makalu Ekspedition 1997
Leder: Per Bager
Deltagere: Jan Elleby, Michael Knakkergaard Jørgensen, Erik Storm, Henning Beck, og Per Lyhne. Højdesherpa: Nima Rita Sherpa

Første danske Makalu Ekspedition og fjerde rene danske 8.000 meter ekspedition. Basislejr blev etableret d. 21. september efter dårligt vejr på indmarchen fra Tumlingtar. En helikopter blev sendt ind med mad og udstyr.
Ekepeditionen forløber godt og de øvre lejre bliver oprettet i takt med efterårets komme.

Men d. 13. okt omkommer Per Lyhne som første danske bjergbestiger i Himalaya. JE skriver om det tragiske forløb:

"Søndag den 12. oktober gik Per Lyhne og jeg fra Advanced Base Camp mod Camp 1, 6100m, for sidenhen at fortsætte mod Camp 3 for at klargøre denne til et topforsøg på Makalu 1.
Samme dag gik Per Bager mod Camp 2 for at lave et topforsøg på Makalu 2. Under opstigningen mod camp 1 havde jeg selv lidt maveproblemer, men P.L. var ganske godt gående og nåede camp 1 på under 3½ time. Men han var nu også akklimatiseret til næsten 7000m.
På vej op mod camp 1 møder P.L. imidlertid P.B. på vej ned. Han havde fået nogle influenzalignende symptomer i camp 1 og havde for en sikkerheds skyld besluttet at stige tilbage til ABC. P.L. var på dette tidspunkt ved godt mod, omend han var noget hæs. Om aftenen var P.L. som sædvanlig generet af sin hoste og sagde på et tidspunkt at han følte at han kun kunne bruge en trediedel af sine lunger. Samme besked havde han givet vor læge dagen før, der dog ikke fandt anledning til uro, idet der ikke var tale om nogen undring i hans situation. Da vi gik til ro havde P.L. det fint, han havde taget sin hostestillende medicin samt en håndfuld lindrende bolcher. I løbet af natten blev jeg flere gange vækket af P.L's hosteanfald, hvilket undrede mig såre, idet han hidtil ikke havde haft videre hosteproblemer om natten. Jeg ville derfor tage en snak med ham næste morgen, om hvorvidt det ville være tilrådeligt at fortsætte mod camp II, som planen var. Henved halvanden time senere blev jeg atter vækket af endnu et anfald. P.L. gispede efter luft, men der kom kun en uhyggelig rallen. Bagefter fire gisp, og så stille. Jeg forsøgte uden held at vække ham, og ville i stedet løsne hans tøj for at lette hans vejrtrækning. Herved opdagede jeg at der ingen pupilreaktion var. Jeg checkede puls og åndedræt, og da det ikke fandtes gik jeg straks til kunstigt åndedræt og hjertemassage. Jeg fornemmer at jeg fik hjertet i gang et kort øjeblik, men forgæves. Jeg fortsatte i henved en halv time indtil min pandelampe brændte ud, hvorefter jeg standsede behandlingen og anså Per Lyhne for død. Klokken var da 05.00, men jeg antager at han har været død siden kl. 04.30, mandag 13. oktober 1997".

Ekspeditionen vender om efter at MKJ og Nima Sherpa nåede at opsætte lejr III i Makalu La i 7.400 meter. Der var stærke vinde og ekstraordinært koldt, hvorpå alle ekspeditioner opgav. Hele holdet på nær JE (der valgte at trekke ud) fløj fra basislejren til Kathmandu d. 25. Oktober.


Æret være Per Lyhne's minde
 

Artikler:
Div. pressemeddelser i maj 1997. JP 7, 14, 21. sep, AW feb.98/jul-99, HM Jul-98, NK juli-98, Ved Per Lyhnes død: JP 17-okt, EB/BT 18. okt, SH samt TV og radio, NTTJ nov-97

Web           
www.viaalpina.dk
http://www.viaalpina.dk/e/tur/plm/index2e.htm
http://www.cederberg.dk/dhk/d_ply_d.htm
http://www.opdagverden.dk/rejser/artikel/kaerligheden-for-himalaya-kostede-ham-livet

TV:                     
TV2: Det sidste bjerg