Log ind

Søg

Sponsor:
Kipling Travel

Klavs Becker-Larsen's profil

Person informationer

Profil Billede af Klavs Becker-Larsen
  • Navn: Klavs Becker-Larsen
  • Alder: 92
Fritekst:

Forfatter, eventyrer, stenhugger og meget mere. Se stort interview med Klavs Becker-Larsen her
Mogens Engelund Nepal ekspert
Opdag Verden


Klavs Becker-Larsen in Memoriam

Efter et langt og usædvanlig spændende liv, sov Klavs stille ind på en kold gråvejrs Skærtorsdag i år. 
Klavs var helt naturligt et af Dansk-Nepalesisk Selskabs ganske få æresmedlemmer, for hans omtrent 2½ år lange ophold i Nepal over tre rejser mellem 1951 og 1973 har sat sig spor både i Danmark og internationalt. 

De store udlandseventyr startede kort efter tiden som ung modstandsmand i BOPA i slutningen anden verdenskrig. Her bragte eventyrtrangen ham i 1948 til Cape Town i Sydafrika. Han købte en motorcykel og kørte tusinder af kilometer gennem hele det sydlige Afrika - med alt fra savanne til jungle, ørkener og små landsbyer - op til Kenya. I godt et år rejste han rundt i det østlige og centrale Afrika som storvildtjæger, lærer og med forskellige småjobs, indtil han blev bestyrer af en skobutik i Congo.

Det var her, i Congo, han læste en artikel som kom til at ændre hans liv. Som han sagde på mange af sine interviews og foredrag gennem tiden:

“Det var som om at blive ramt af et lyn, og det blev en besættelse i mig. Jeg måtte bestige Everest. Som et mantra gentog jeg i det uendelige et par centrale passager fra den uhyre spændende artikel”:

”Højt oppe, fjernt og uopnåeligt, rejste den vældige tinde sig truende op, svøbt i tidernes stilhed og ensomhed.”

Klavs’ to første ekspeditioner i Nepal var yderst spektakulære, startende med en illegal indtrængen fra Darjeeling helt tilbage i tiden under Rana-styret og overgangen til Kong Tribhuvan. Her gik han tværs igennem Østnepal, hele vejen til Khumbu-dalen og Lho La passet og ville krydse ind i Tibet og Rongbuk for at bestige Mt. Everest. Det er det, vi dag kalder for Everest base camp - men dengang havde kun et par vesterlændinge set bjerget fra den vinkel, og ingen havde forsøgt sig på Everest derfra endnu. Da Lho La passet var for svært og livsfarligt, gik han over Nangpa La passet som første vesterlænding og var inde i Dalai Lamas Tibet, netop annekteret af Kina. Han nåede via Lamna La til Rongbuk klosteret og nåede at blive gode venner med den unge Lama, inden han forsøgte sig på nordruten. Det lille hold nåede cirka 6.800 meters højde inden sherpaerne vendte om, hvad der uden tvivl reddede deres liv. Hele bjergbestigningsdelen foregik uden egentlig bjergudstyr på noget af et risikabelt eventyr. Hverken værre eller bedre, nåede det kinesiske soldaters viden, hvorfor det lille hold måtte skynde sig tilbage over Nangpa passet og ned til det lidt fredeligere Nepal. Herfra vandrede han til Jaynagar i Indien, hvorfra han kunne rejse hjem med skib fra Bombay. 

“Not bad going for an inexperienced Explorer” som Walt Unsworth skriver i hovedværket “Everest” fra 1986. 

I 1958 blev Klavs mere eller mindre landskendt, da han vandt den populære TV-quiz ”Kvit eller dobbelt” på spørgsmål om Himalaya (den kan stadig høres på DR’s hjemmeside). Han vandt 10.000 kr, en mindre formue dengang, og med dem og yderligere støttet af et bidrag fra Se&Hør, tog han ud på ”Snemandsekspeditionen”. Klavs drog endnu engang med skib til Bombay og satte kursen mod Nepal. Her opholdt han sig over et halvt år i Arundalen i sin søgen efter yetien, den afskyelige snemand. Det blev til mange og alsidige indsamlinger til Zoologisk museum, og der blev produceret en ganske unik film fra Kathmandu og Østnepal. Yetien fandt han dog ikke, men han leverede en troværdig forklaring på mytens opståen.

Senere rejste han gennem indisk Himalaya og hjem gennem Pakistan, Khyber-passet og Afganistan og videre til Europa, længe inden ”The Hippie Trail” blev kendt. I 1964 deltog han på Eigil Knuths Pearyland ekspedition i Nordøstgrønland og udtalte senere, at det var helvede på jord. Under Idi Amins grusomme styre, rejste han til Uganda for at beskrive forholdene og situationen i 1977.

Efter de store og spektakulære rejser og ekspeditioner holdt Klavs et stort antal foredrag, og med sin store evne til at fastholde og tryllebinde publikum blev han en ganske populær foredragsholder med sine fascinerende beretninger fra tiden som modstandsmand, som Everest-udfordrer og om jagten på Snemanden.

Modstandstiden og militærhistorie stod altid stærkt i hans bevidsthed, men det gjorde emner som nordisk mytologi, psykologi, natur, religioner og spiritualitet, partikelfysik og selvfølgelig Himalaya bestemt også.

Man kunne ikke besøge Klavs uden at blive betaget af hans evne til dybe, lange uforstyrrede samtaler som stort set uden undtagelse kort efter blev fulgt op – pr. brev eller telefon indtil emnet var tilpas gennemarbejdet og belyst eller opklaret. 

Efter han stoppede som lærer i midten af 1970’erne og selvpensionerede sig, stod forfatterskabet gennem en årrække stærkt, hvor det blev til en stribe udgivelser fra Gyldendal til Frydenlund og Munksgaard. En anden stor passion var stenhuggeriet, der igennem 10-15 år medførte et antal skulpturer, fuglekar og enkelte statuer med inspiration fra østens spirituelle verden. Ofte når man kom på besøg, kunne man høre den metalliske lyd, når hammerens ramte mejslen.

Klavs, som jeg har kendt siden min tidlige barndom, var direkte årsag til jeg kom til Nepal. Det var en grille, der startede med spændende anekdoter, som jeg lyttede til som  dreng gennem en stribe ferier i Klavs’ og Ingers sommerhus i Rågeleje, og hvor en 15 års fødselsdagsgave i form af Maurice Herzogs klassiker “Annapurna” satte sig dybe spor. Jeg var solgt og vidste, at jeg måtte opleve dette spændende land. 

Siden er venskabet kun vokset, og det er blevet til mange års spændende snakke over kaffe og mad gennem tiden. Så sent som i slutningen af november 2017, var vi sammen i Gilleleje for at holde fælles oplæg og forevisning af hans historisk spændende Snemandsfilm. Det er noget vi har gjort sammen med jævne mellemrum gennem næsten 30 år, men det viser, at han trods nyligt fyldt halvfems år, stadig var relativt “Still going Strong”. Æret være en usædvanlig person og karakter, en vigtig brik i den danske Nepalhistorie og et spændende menneske - en eventyrer er taget afsted. 

Kort rids af et langt spændende liv:

1927: Født i Karlslunde 
1943-45: Medlem af sabotage-gruppen BOPA og Den Danske Brigade i Sverige.
1948-51: Tre år i Afrika - Kenya og Congo med skovhugst, forretning og jagt.
1951: Forsøg på at bestige Mt. Everest. Første dansker på trekking i Nepal, første vesterlænding over Nangapa La. Besøgte både Khumbu som en af de allerførste udefra samt Rongbuk i Tibet. 
1952: Vandringer i Indisk Himalaya langs Ganges.
1958-59: Snemandsekspeditionen i Arundalen i Nepal. Indsamlinger til Zoologisk Museum. Den afskyelige Snemands identitet fastslået.
1960-75: Lærer
1964: Fotograf på Peary-land ekspeditionen med Eigil Knuth
1973: Everest basecamp og Solo Khumbu vandretur
1977: I Uganda for at beskrive forhold under Idi Amin.
1985 og frem: stenhugger og stadig også forfatter. 

I alt har Klavs fået udgivet 11 bøger om alt fra Militærhistorie, til Everest og læse-let børnebøger:

Den enøjede kæmpe (børnebog), 1976
Dobbelt-spil (børnebog), 1977
Den sidste nat (børnebog), 1978
Mørke over Uganda (børnebog), 1979
Tunestillingen - feltbefæstningen fra Roskilde fjord til Køge bugt, 1986
Everest udfordringen - dagbog fra en hemmelig færd (om Mt. Everest), 1991 og 2005
Slangens hule (børnebog), 1998
Jagten på Den afskyelige Snemand, 1999
Farlig elefant (børnebog), 2000
Mount Everest - det hemmelige mål, 2000  (om Mt. Everest)
Sabotør (børnebog), 2005
Attentat (hæfte), 2007
Den hemmelige brigade (børnebog), 2009Læs mere om Klavs Becker-Larsen og Mount Everest
 

Bjerg Sorter efter bjerg Højde Sorter efter højde Årstal Sorter efter Årstal Top Sorter efter top succes Info
Everest (Mount Everest, Mt. Everest)8848 m.1951Se mere...
Mt. Everest 1951
Klavs Becker-Larsen
Hjælpere: 4-13 Sherpaer bl.a.: (Karma Paul), Jigmey Tshering, Ajeeba, Ang Dawa og Ang Temba. Solo Mt. Everest ekspedition (illegal, uden tilladelse).

Klavs Becker-Larsen åbner Dansk Himalaya-historie med et flot (illegalt) alene forsøg på at bestige Mt. Everest.

Fast besluttet på at bestige Mt. Everest drog KBL fra Afrika til Indien og Darjeeling, hvor han kom i kontakt med Sherpaen Karma Paul, der rådførte KBL. Holdet lagde ud 14. marts 1951 og gik via Sandakphu og Arundalen mod Khumbu. 4. april kom de til Namche Bazar.

Efter et par dage fortsatte de mod den nuværende basislejr nær Gorak Shep og Kala Pattar, hvor de ankom 11. april.

Kun Houston og Tilman havde været i det øvre Khumbu før. Holdet ville krydse Lho La (kaldet Lama La af KBL i mangel af andet navn, hvilket senere har skabt uvished om det oprindelige pasnavn) og fortsætte til Rongbuk. KBL gik op mod pashøjden, som første vesterlænding, men måtte vende om på grund af tekniske vanskeligheder og stenslag.
De gik tilbage til Namche og via Thame krydsede Nangpa La 5.700 m. Herfra videre til Kyatrak og Rongbuk i Tibet.
KBL var også den første der krydsede Nangpa La og besøgte Mt. Everest fra nord og syd i samme sæson.
Holdet ankom til Rongbuk klosteret d. 3. maj og forsøgte at få udleveret udstyr fra tidligere ekspeditioner. Alt hvad Tushi Rinpoche (øverste lama i Rongbuk) ville udleverer, var tørret yak-gjødsel som brændstof. De næste tre dage fortsatte ekspeditionen ad Øst Rongbuk gletcheren til lejr III i knap 6.500 m. Herfra var planen, at de skulle oprette lejr IV i nordpasset 7.000 m, hvorfra KBL ville fortsætte solo mod toppen.
I mellemtiden var det kommet en lille gruppe kinesiske soldater for øre, at der var en vesterlænding nær Mt. Everest. Tibet var året før blevet invaderet af Kina, og en mand som Klavs Becker-Larsen var ikke særlig velkommen i det nye Mao-kina. De drog mod Rongbuk og forhørte sig hos Lamaen, der gav dem en historie, hvorpå de vendte om ved gletcherfoden nær Rongbuk.

D. 9. maj startede KBL og to sherpaer ud mod nordpasset. 2/3 oppe i 6.800 m, kom en stor sten flyvende ned mod holdet, hvorpå Sherpaerne vendte om. Hermed var KLB’s forsøg på at bestige Mt. Everest reelt ovre. På fem lange dage nåede de Namche og de var tilbage i Darjeeling 28. maj via Jaynagar.
Dette er uden tvivl en af de største bedrifter i dansk Himalaya historie, eller som Walt Unsworth beskriver det: "Not bad going for an inexperienced explorer".

Bøger:
Everest, udfordringen / Becker-Larsen / 1991
Mt. Everest - det hemmelige mål / Becker-Larsen / 2000
Berge Der Welt (Swiss Foundation for Alpine Reserach / 1953
Cho Oyu Himal & Kyajo Ri Himal / Kielkowski / 1995
Chronique Himalayenne / Kurz / Zürich 1959
Climbing Mt. Everest - The Bibliography / Salked / 1993
Der Gläserne Horizont / Messner / 1982
Everest / Unsworth / 1989
Everest, vejen til toppen / Gammelgaard / 1996
Everest Massif / Kielkowski / 1993
Jubilæumsbog fra Dansk-Nepalesisk Selskab / 1994
Mt. Everest- Aufbau erforschung & Bevolkerung des Everest Gebeites /Hagen +Dyrenfurth mfl /1959
På et bjerg skændes man ikke / Lind Johansen / 1998
Shivalaya / Baume / 1979
Sneens Tiger / Tenzing / 1955
Til verdens top uden ilt / Messner / 1978
Vejen er målet, drømmen om de syv tinder /Knakkergaard Jørgensen / 1999
Diverse guidebøger, bl.a. "A Guide to Trekking in the Mt. Everest Area", Lonely Planet’s "Trekking in Nepal Himalaya" og Politikens "Rejsen Rundt i Nepal"

Web - stort interview:
www.opdagverden.dk/rejser/artikel/den-ukendte-eventyrer

Artikler:
Utallige gennem tiderne, bl.a.: DB 2/91 og DB3/91, FRB 24/01/91, POL/BG/JP mm.

Radio/TV:
Adskillige gennem tiderne samt enkelte TV indslag. Senest 2010 i Vita P1